چگونه با تصمیم هایی که مخالف هستیم کنار بیاییم؟

چگونه با تصمیم هایی که مخالف هستیم کنار بیاییم؟ مقاله عمومی

تاریخ : ۱۳۹۷/۱۰/۲۲
یکی از بزرگ ترین دغدغه های مدیران بخش های مختلف این است که باید با تصمیم مدیران ارشد موافقت کنند. این افراد نفوذ کمتری نسبت به مدیران اصلی شرکت دارند و نمی توانند همیشه نظر خود را روی تصمیم ها اعمال کنند. گاهی اوقات این افراد بخشی از یک تصمیم گیری بزرگ هستند و در سایر موارد این تصمیم مستقیما روی نحوه عملکرد خودشان تأثیر می گذارد.

گاهی اوقات در محیط کار همه چیز مطابق میل پیش نمی رود و مدیر یک بخش مجبور می شود برخلاف خواسته اش با تصمیم دیگران توافق کند.

راه حل چیست و در این شرایط چه واکنشی باید نشان داد؟

 

یکی از بزرگ ترین دغدغه های مدیران بخش های مختلف این است که باید با تصمیم مدیران ارشد موافقت کنند. این افراد نفوذ کمتری نسبت به مدیران اصلی شرکت دارند و نمی توانند همیشه نظر خود را روی تصمیم ها اعمال کنند. گاهی اوقات این افراد بخشی از یک تصمیم گیری بزرگ هستند و در سایر موارد این تصمیم مستقیما روی نحوه عملکرد خودشان تأثیر می گذارد.

 

فرض کنید فرد باید روند کاری خود را طبق نظر دیگران و موضوعی که مورد مخالفتش بوده و به درست بودن آن شک دارد پیش ببرد. در چنین شرایطی مخالفت کردن و قبول نکردن شیوه جدید نخستین راهی است که به ذهن فرد خطور می کند.

این شخص دوست دارد با همکاران و مدیران ارشد خود صحبت کند و به آنها بگوید که شیوه جدید او را به هیچ عنوان راضی نکرده است، اما بهترین کار این است که در برابر چنین واکنشی مقاومت کرد. فراموش نکنید که وظیفه شما کمک به موفقیت شرکت است. مخالفت کردن با تصمیم جدید چه از روی عمد و چه غیر عمد می تواند به بهای شغل تان تمام شود. در عوض از خودتان بپرسید آیا به شرکتی که در آن کار می کنید اعتماد دارید یا خیر؟ اگر احساس می کنید تیم مدیریتی شرکت در تصمیم گیری ها ضعیف عمل می کند بهتر است دنبال شغل جدیدی باشید.


اما اگر به سازمان اعتماد دارید، بنابراین بهتر است خودتان را قانع کنید که این تصمیم نتیجه بهتری برای شما و شرکت خواهد داشت. گفتن این حرف ساده است، اما عمل کردن به آن به همین سادگی نیست.

 

فرض کنید مدیریت بخشی از شرکت را برعهده دارید و حال مجبور هستید با تصمیمی که مطابق میل تان نیست و دخالتی در آن نداشته اید موافقت کنید. این یعنی مدیران ارشد شرکت متوجه منظور شما نشده اند یا دیدگاه دیگری نسبت آن موضوع دارند. عصبانی شدن در چنین شرایطی کاملا طبیعی است، اما همانطور که گفته شد اگر به عملکرد شرکتی که در آن کار می کنید اطمینان دارید بهتر است سریع قضاوت نکنید.

خودتان را جای افرادی بگذارید که این تصمیم را گرفته اند. از خودتان بپرسید چه چیزی باعث شده است تا این تصمیم گرفته شود؟ دنبال پیدا کردن عواملی باشید که تا این لحظه توجهی به آنها نداشته اید، اما موجب می شوند شرکت عملکرد بهتری داشته باشد. همچنین در مورد تمام عواملی که باعث می شوند با این تصمیم مخالفت داشته باشید با خودتان صادق باشید و تمام جوانب آنها را در نظر بگیرید. بعد از اینکه متوجه دلیل تصمیم گیری شدید راحت تر با این قضیه کنار خواهید آمد و می توانید اعضای تیم را در مسیر جدید هدایت کنید. این رویکرد از دو جنبه برای شما و اعضای تیم تان اهمیت خواهد داشت:

 


۱- عملکرد انسان متأثر از باورهایش است.

 

اینکه اعضای تیم برای موفقیت یک تصمیم چه مقدار تلاش می کنند ارتباط مستقیمی با اعتقادشان در مورد درست بودن این تصمیم دارد. افرادی که به درست بودن موضوعی باور نداشته باشند نمی توانند با تمام وجود برای محقق کردن آن تلاش کنند. باور به درست بودن یا نبودن یک تصمیم به طور ناخودآگاه روی عملکرد فرد تأثیر می گذارد. همچنین به یاد داشته باشید که حتی بهترین تصمیم ها نیز به دلایل مختلف با مشکل مواجه می شوند. گاهی اوقات تلاش بیشتری برای رسیدن به موفقیت احتیاج است یا اعضای تیم باید نوآوری بیشتری برای حل مشکلات داشته باشند.

اینکه افراد تیم تا چه اندازه برای حل مشکلات تلاش می کنند ارتباط مستقیمی با تعهدشان به تصمیم گرفته شده دارد. معمولا در این شرایط هر مشکلی که پیش بیاید همه تصمیم اولیه را مقصر می دانند و تلاشی برای رفع مشکل نمی کنند زیرا انگیزه ای ندارند. در صورتی که اگر به تصمیم اولیه اعتقاد داشته باشند همه تلاش شان را برای برطرف کردن مشکل انجام خواهند داد. باور داشتن به درستی یک تصمیم اعتماد به نفس اعضای تیم را بالا می برد و روی عملکردشان تأثیر می گذارد.

 

۲- آمادگی برای مشکلات به حل آنها کمک می کند.

 

بهتر است لیستی از دلایل قانع کننده برای خودتان تهیه کنید و توضیح دهید که چرا این تصمیم می تواند مفید باشد. این لیست دلایل قانع کننده از درست بودن تصمیم را نشان می دهد. فردی که با تصمیمی مخالف باشد هزاران دلیل برای اشتباه بودن آن در ذهن خود دارد، پس وجود چنین لیستی ضروری است. این لیست همچنین کمک می کند دیدگاه بهتری در مورد موضوع داشته باشید و در صورت بروز مشکل راه حل بهتری برای آن پیدا کنید. تحقیقات نشان داده است هرقدر آمادگی بیشتری برای روبه رو شدن با مشکلات داشته باشید، عملکرد بهتری هنگام بروز آنها خواهید داشت.


درنهایت سعی کنید دیدگاه خود را کمی تغییر دهید. هدف تمام کسانی که در شرکت کار می کنند موفقیت و رشد آن است، بنابراین سعی کنید موضوع را از دید آنها بررسی کنید. شاید عواملی غیر از آنچه در نظر گرفته بودید روی عملکرد شرکت تأثیرگذار هستند. زمانی که تصمیمی را پذیرفته اید باید به درست بودن آن باور داشته باشید و این موضوع را به کارمندان تان نیز منتقل کنید تا انگیزه بیشتری برای حل مشکلات داشته باشند.

 

ایزوثریا

ایزوثریا

مشاوره و آموزش|مهندسی کیفیت|استانداردسازی |توسعه کسب و کار

اکانت ویژه ایزو ثریا

اکانت ویژه ایزو ثریا با عضویت ویژه به فایل های مخصوص اعضای ویژه دسترسی خواهید داشت و می توانید آنها را بدون محدودیت دانلود نمایید . با عضویت ویژه یک قدم از دیگران جلوتر خواهید بود .
اطلاعات بیشتر

ایزوثریا مقالات خدمات آموزشی
کارگاه های آموزشی یک روزه
کارگاه های آموزشی
سیستم مدیریت کیفیت
مدیریت ایمنی و بهداشت
صنایع غذایی و زیست محیطی
عمومی سیستم مدیریت
مهندسی کیفیت
دوره های فنی و حرفه ای
محصولات محصولات دانلودی بسته های آموزشی مشاوره سیستم های مدیریت سنجش رضایت مشتری | ISO10004 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 10002 مشاوره و استقرار استاندارد ISO 9001:2015 لینک های ضروری صفحه نخست ثبت نام ورود به حساب کاربری

لطفا ابتدا به حساب کاربری خود وارد شوید.